Zweetvoeten

Waardoor ontstaan zweetvoeten
Door warmte: Bij een toegevoegde warmtebrom, zoals bijvoorbeeld in de zomer, zal de temperatuur van de opperhuid toenemen. ook bij het drinken van warme dranken ontstaat er een relexmechnisme. Zelfs bij het opwarmen van de spieren.

Bij emotie: Bij een plotselinge prikkel (een intense emotie) vermeerdert het transpireren in de handpalmen, onder de voetzolen en op het voorhoofd. Het uitdrijven van het zweet via de voetzool maakt een uitstoot van afvalstoffen mogelijk en zorgt voor een beter onderhoud van de vochtigheidsgraad van de hoornlaag, waardoor de toestand voor het lopen en sporten verbetert.

In sommige gevallen kan het zweten overmatig worden:
Overmatig transpireren in het algemeen: Dit komt voor bij ziekte, bij bepaalde endocriene stoornissen (afwijkende klierwerking), bij zwaarlijvige mensen en bij suikerpatiënten. Naast een specifieke behandeling past men een behandeling toe op de huid met anti-transpiratiemiddelen

Plaatselijk overmatig transpireren: Wanneer de voeten overmatig transpireren is er sprake van een echte huidaandoening. Men schat het aantal betrokkenen op ongeveer 25% van de bevolking. Indien in de zomer het transpireren een alledaags verschijnsel is, dient men het hele jaar de overmatige transpiratie te behandelen.

Gevolgen van overmatige transpiratie:
Afbraak van de opperhuid: Overmatig zweten wordt al snel een handicap door onaangename sociale, beroepsmatige en pathalogische gevolgen (hyperidrose). het bevordert het doorweken van de huid en woekering van bacteriën, de voetzool doet pijn, de huid is wit, “vol vocht” en is doorploegd met diepe groeven die de ontwikkeling van schimmelinfecties bevorderen (athlete’s foot). Dit verschijnsel komt veelvuldig voor bij personen die voor hun werk laarzen of veiligheidsschoenen dragen die de verdamping van het zweet onmogelijk maken. Ook in de winter treft men dit verschijnsel aan bij hen die hoge laarzen, slecht verluchte schoenen, winter- en skischoenen dragen.

Onaangename geuren: De woekering van microben is de oorzaak van de onaangename zweetgeur (bromidrose), zij maakt de huid alkalisch en dit kan leiden tot superinfectie. Dit probleem doet zich tegenwoordig veelvuldig voor bij jongeren die slecht geventileerde en ongeschikte sportschoenen dragen en bij volwassen personen in het algemeen. Daarom wordt de voethuid kwetsbaar en is het noodzakelijk om:

  1. Het transpiratievolume te verminderen en te regelen.
  2. De onaangename geuren weg te nemen
  3. De zuurgraad (pH) van de huid te reguleren
  4. De opperhuid te versterken

Verzorgingsadvies:

  • ’s Ochtends de voeten met lauw warm water wassen. Goed nadrogen en voetpoeder gebruiken.
  • ’s Avonds: de voeten met lauw warm water wassen. Goed nadrogen en antitranspiratie-voetcreme gebruiken.
  • Twee maal daags schone sokken die in de kookwas kunnen. Dit om schimmelvorming tegen te gaan.