Nagelcorrectie bij ingroeiende nagel

Wat is een ingroeiende nagel.
Een nagel waarbij de rand of de punt van de nagel in de nagelplooi drukt en pijnklachten geeft vormt de eerste fase van de ingegroeide teennagel. Daarbij kan zich in de nagelplooi eelt vormen. Men noemt dit stadium: pseudo-ingegroeide nagel. Bij de volgende fase dringt de nagelpunt in de huid en kan daarbij veel pijn en een uitgebreide ontsteking veroorzaken. Meestal komt dit bij de grote teen voor. De meest voorkomende oorzaken van ingroeiende teennagels zijn: verkeerde schoenen (te smal of te kort); verkeerd knippen (te korte en/of te ronde hoekjes); afwijkende vorm van de nagel, bijvoorbeeld te hoge curve (bol); zweetvoeten met als gevolg meer bacteriën en verweking van de nagelwal, trauma (klap of stoot); afwijkende stand van de voet (platvoet of knikvoet).

Behandeling.
Een pseudo-ingegroeide nagel kan in het algemeen goed door de voetverzorger behandeld worden. Hierbij wordt het eelt uit de nagelplooi verwijderd, de zijkant van de nagel afgevlakt, en de nagel drukvrij gelegd.

Zoals eerder gezegd lukt het niet altijd om een ingroeiende nagel op de klassieke manier te verhelpen. We kunnen dan met nagelbeugels de nagel in een andere stand dwingen waardoor deze niet meer ingroeit.

Hiervoor hebben we twee mogelijkheden:

  • de BS-spangen techniek
  • de nagelbeugeltechniek

De BS-spangen techniek:
Dit is een kunststof strip die overdwars over de nagel wordt aangebracht en corrigeert op deze wijze de vorm zodanig dat de omkrulling van de nagel wordt tenietgedaan. De spangen moet zorgvuldig worden aangebracht en zo nodig worden bijgeslepen om de spanning correct in te stellen.

De onyclip-beugels zijn ook een vorm van nagelregulatie technieken die worden toegepast. Dit is een stalen veertje waar twee oogjes aangemaakt worden. Zo’n beugel wordt natuurlijk ook op maat gemaakt en over de vrije nagelrand geschoven. Ook hier gaat het staal trekken aan de nagelranden en zo de nagel corrigeren.

Onderstaande behandelingen mogen alleen toegepast worden door een voetverzorger die zich hierin heeft gespecialiseerd.