Podologie en anatomie

Wat is podologie?

De podoloog is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van afwijkingen van de vorm en de functie van het bewegingsapparaat. Het podologisch onderzoek begint met de inspectie in rust (statisch). Hierbij wordt geprobeerd om zichtbare afwijkingen van de vorm van het lichaam waar te nemen. Daarna volgt een (dynamisch) onderzoek bij beweging. Bepaalde afwijkingen worden pas bij bewegingen van het lichaam duidelijk.

Uit een vergelijking van de actieve en passieve functie kunnen belangrijke conclusies worden getrokken. Metingen van beenlengte, voetlengte, ab- en adductie van de voorvoet worden aangevuld door podogrammen (blauwafdrukken) en podobaroscopie op de voetspiegel. Er wordt onderzocht of de patiënt bij het staan de voeten al of niet gelijkmatig belast. Ook vraagt de podoloog aan de patiënt om enige stappen te doen om de afwikkeling van de voet te kunnen beoordelen. Afwijkingen zoals hallux-valgus waarbij de grote teen naar de buitenzijde van de voet wijst en hallux rigidus (stijve grote teen), hebben een stoornis van de afwikkeling tot gevolg.

Ook andere afwijkingen zoals: pes-planus (platvoet) en pes-excavatus (holle voet) kunnen de oorzaak zijn van een houdingsverandering door het verkeerd belasten van gewrichten en spieren. De klachten die daardoor kunnen ontstaan zijn onder andere rugklachten, nek- en hoofdpijn. Hoe de podoloog de patiënt gaat behandelen hangt af van de ernst van de klachten en van de ernst van de standafwijking. Enkele van deze afwijkingen die de podoloog door middel van podologische-zolen zal behandelen, zijn: afwijkingen aan de tenen, hallux-valgus, hallux-rigidus, doorgezakte voorvoet, knikvoet, platvoet, holle voet.

De functies van de podologische zool zijn het vormen van een balancerend oppervlak tussen voet en schoen, het ondersteunen en corrigeren van de voorvoet en eventueel het opheffen van beenlengte verschillen. Omdat vele variabelen een rol spelen in de wisselwerking tussen voet en zool en elke voet uniek is, wordt iedere zool individueel vervaardigd. De podoloog zal bij een nauwkeurige indicatie en correcte technische plaatsing van de elementen de gewenste resultaten bereiken.