Specialistische technieken

Nagelbeugeltechniek

Nagelbeugeltechniek kan worden toegepast bij ingegroeide nagels (bolle vorm) en sommige typen krulnagels. In feite is het de enige methode om de groei van de nagel te reguleren en de druk te verminderen. Met andere woorden het doel is om de nagels weer terug te brengen tot normale pijnloze groei. De beugel wordt exact op maat gemaakt en is bedoeld om de nagel in de juiste vorm te houden. Een nagelbeugel is de oplossing om de oorspronkelijke vorm van de nagel te herstellen. Het vervaardigen van een nagelbeugel is éénmalig en de controle geschiedt om de zes weken. Er wordt tijdens de controle indien nodig opnieuw spanning op de nagelbeugel aangebracht. De duur van deze therapie is afhankelijk van het herstel van de nagelplaat.

Bij de B.S.Spange techniek gebruikt men een kunststof strip. Deze wordt overdwars op de nagel aangebracht en corrigeert op deze wijze de vorm zodanig dat de omkrulling van de nagel teniet wordt gedaan. De spange moet zorgvuldig worden aangebracht, eventueel bijgeslepen, om de spanning correct in te stellen. De onyclip- en de lugaclip beugels zijn ook vormen van de spangentechniek die worden toegepast. De diverse beugels verschillen van vorm en materiaal en hebben elk hun specifieke voor- en nadelen afhankelijk van de conditie van de patiënt en de nagel. Nagelbeugeltechniek wordt alleen toegepast door voetverzorgers die zich hierin gespecialiseerd hebben, de medisch pedicure.


Gorkiewicz-spange


BS-spange

Draadbeugeltechniek
(Gorkiewicz-spange)
Bij deze draadbeugeltechniek wordt een beugel gemaakt van Remanitdraad, dat oorspronkelijk is ontwikkeld voor de tandtechniek. Deze beugel wordt exact op maat gemaakt en is bedoeld om de nagel in de juiste vorm te houden. Deze zal met de nagel mee naar voren groeien en moet op een bepaald moment indien nodig weer naar achteren worden geplaatst.

BS-Spange
De BS/spange is een bladveervormige strip en is gemaakt uit een glasvezel versterkte Duroplast (witte kunststof). Moleculen in kunststof willen altijd terug naar hun oorspronkelijke vorm. Dat houdt in, dat na het vastlijmen van de strip op de nagelplaat de BS/spange zich weer wil herstellen naar zijn oorspronkelijke vorm. Door de elasticiteit van de nagelplaat en de kracht of spanning van de strip zal de nagelplaat hierdoor corrigeren. Na het aanbrengen van de BS/spange is de cliënt vrijwel onmiddellijk pijnvrij. Door de spanning of trekkracht van de strip wordt de nagel in de nagelwal omhoog getrokken.

De BS/spange behoudt zijn werkkracht 4 á 6 weken. Vanuit de praktijk blijkt dat als de BS/spange goed verankerd is, deze zelfs 3 tot 6 maanden kan blijven zitten.

Luga-clip
De luga-clip is een dun, flexibel, kunststof plaatje welke met de nagelplaat verlijmd wordt. Het is eenvoudig toe te passen, geeft geen verwondingen of allergische reacties. Bovendien probleemloos toe te passen bij eelt/pitjes of drukpijn in de nagelwal. Hij geeft een lichte correctie van de nagelplaat, doordat de trekkracht licht is. Deze methode is geschikt voor risicopatiënten. Door het lakken va de nagel én de clip kan deze minder opvallend zijn.

Orthese techniek.
Een orthese is een hulpmiddel om de bestaande teenafwijkingen te corrigeren of pijnpunten te ontlasten. De orthese-techniek is in de hedendaagse voetverzorgingspraktijk een aanvulling voor de medisch pedicure.

Siliconenortheses kunnen voorkomen dat een klacht verergerd (protectief) of kan ook worden toegepast om geleidelijk te corrigeren naar de oorspronkelijke teenstand.

Voor drukontlasting en bescherming wordt er meestal voor een zacht orthese materiaal gekozen.

Een orthese kan toegepast worden bij:

Een weke likdoorn tussen de tenen.
Drukontlasting bij een hamerteen of klauwteen.
Likdoornvorming op de tenen of onder de teenkopjes.
Bescherming van de knok bij de grote teen.
Morton neuralgie (is een zenuw beklemming tussen het 3e en 4e middenvoetsbeen.
Hallux Valgus (is een vaak pijnlijk scheef staan van de de grote teen richting de kleine teen).

Bij een risicovoet maakt de medisch pedicure geen correctie stukjes. Er zijn dan te veel belastende risico’s voor het toepassen van deze techniek. Er kunnen bijvoorbeeld wondjes, ontstekingen of huidirritaties ontstaan.

Anti-druktechnieken
Dit is het tijdelijk ontlasten van de voet of tenen bij tekenen van verhoogde druk bij personen met risico voeten. Hierbij wordt gekeken naar de gevoeligheid en de conditie van de huid, de beweeglijkheid van de gewrichten en naar de invloeden en de effecten van de gebruikte materialen.

Het gaat niet om wondbehandeling, maar om de druk te verdelen rondom een ulcus of een wond, waarbij verzorgd kan worden op aanwijzing van de arts.


Enkele voorbeelden zijn:

Ingroeiende nagels.
Drukgevoelige locaties waar zich een likdoorn, eelt en rode plekken aan de voet en tenen bevinden.
Wond of ulcus. Voorwaarde op verzoek van een behandelend arts.

Nagelreparatie.
Nagelreparatie is het tijdelijk verbeteren en herstellen van de nagelplaatstructuur door middel van acryl of uv-gel, met als doel een gezonde nagel uitgroei te bewerkstelligen.

Voorbeelden zijn:
  • Scheuren en splijten van de nagel.
  • Ontbrekende nagelhoeken.
  • Veel te korte nagels.
  • Trauma nagels.
  • Brokkelige nagelplaat