Voetverzorgingstips

Voeten verdienen uw aandacht!
Wanneer u zich realiseert hoeveel kilometers u in uw leven door uw voeten wordt gedragen, dan is dit zeker geen loze kreet.

U kunt te maken krijgen met allerlei ongemakken zoals eelt, likdoorns en ingroeiende nagels. U kunt relatief eenvoudig zelf een aantal van deze ongemakken aan uw voeten voorkomen of verhelpen door het volgen van de onderstaande tips.

Verhelp eeltranden aan de hiel
Wanneer u eeltranden aan de hiel hebt, komt dit meestal doordat u op te kleine schoenen, met een open hiel, loopt. Hierdoor ‘hangt’ de huid min of meer over de rand van de achterzijde van de schoen. Een echt zomerverschijnsel.
De “aanwas” van eelt geeft vaak een brokkelige rand. Soms lijkt het een dikke eeltrand, maar bij behandeling blijkt het slechts een dunne eeltlaag te zijn, die door mij eenvoudig en pijnloos te verwijderen is.
Voorkom daarna deze eeltrand door het dragen van goede schoenen!

Voorkom ingegroeide teennagels
Ingroeiende teennagels is een pijnlijke aandoening – meestal aan de grote teennagel – die zo snel mogelijk moet worden verholpen.
De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels zijn:
Druk door slecht passende schoenen,
Het verkeerd (te kort) knippen van nagels,
Een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie
Vooral het verkeerd knippen is een veelvoorkomend probleem. Als de nagel te kort wordt geknipt geeft dat schijnbaar een verlichting vanwege drukvermindering. Maar meestal zijn dan de gevolgen erger dan de kwaal. Het zachte gedeelte van de teentop kan zich dan over de teennagel krullen, zodat het ingroeien weer opnieuw begint. Nagels hebben juist een beschermende werking voor de zachte teentoppen. Zij dienen altijd minimaal 1 millimeter uit te steken voorbij de teentoppen. Een ander veelgemaakte fout is, dat men de hoek van de nagel schuin weg knipt. Ook weer om direct pijnverlichting te geven. Hierdoor kan de nagel steeds dieper in het zachte weefsel van de nagelwal binnendringen. Vaak is er ook nog sprake van een beschadiging door knippen, waardoor zich als het ware een scherpe splinter vormt die nog makkelijker in het zachte weefsel dringt. (Ingegroeide nagel)

Laat kloven behandelen
Kloven zijn plekken waar de huid gespleten is doordat deze minder elastisch was geworden. De kloven komen meestal tussen de tenen voor, in de verweekte huid of aan de hiel, maar dan juist als de huid extra droog is.
Bij kloven tussen de tenen is de oorzaak vaak een schimmelinfectie. Deze moet eerst worden behandeld. Daarna is het zaak de huidomgeving zo droog mogelijk te houden door middel van speciale voetpoeder.
Kloven aan de hiel komen voor door een zeer droge huidstructuur met daarbij vaak overmatige eeltvorming. Om de kloven te laten genezen is het noodzakelijk eerst het overtollige eelt, en dan met name de randjes, te laten verwijderen. Om te voorkomen dat er kloven ontstaan moet u de huid regelmatig insmeren met een speciale vochtinbrengende voetcrème. (kloven)
Welke Gehwol product kan ik gebruiken

Goede schoenen kopen is belangrijk voor gezonde voeten
Volgens onderzoeken is het het beste om in de (na)middag schoenen te kopen. Omdat je voeten een beetje opzwellen tijdens de dag, is het het beste om ze dan aan te passen. Laat je voeten iedere keer dat je schoenen past opmeten en laat ze opmeten als je staat. Let er op dat je de schoenen aan allebei je voeten past. Veel mensen hebben namelijk 1 voet die langer is dan de andere. Wanneer dat het geval is, koop de schoenen dan op maat van de grootste voet!

Hoe vind ik de juiste schoenen?
Verkeerde schoenen kunnen de oorzaak zijn van het ontstaan of het erger worden van lastige voetproblemen. De juiste schoenen kunnen echter heel vaak klachten voorkomen. Met andere woorden het dragen van het juiste schoeisel is van vitaal belang voor de gezondheid van uw voeten. Gebruik daarom de volgende check lijst als u schoenen wilt gaan kopen.

Speciaal schoeisel voor voeten met problemen
Het kan zijn dat uw voeten niet geschikt zijn voor het dragen van confectieschoenen. De oorzaak kan liggen aan een aangeboren of verworven voetafwijking. De goed geoutilleerde voetverzorger kan u anti-druk middelen of eenvoudige feedback zooltjes aanreiken. Voor ernstiger problemen wordt u geadviseerd naar de podoloog of podotherapeut te gaan voor podologische zolen (maatwerk). Nog een stap verder is de orthopedisch specialist. Hij kan u speciaal op uw voeten aangepaste schoenen adviseren die vervolgens door een orthopedisch schoenmaker worden gemaakt.

Constructie

 • Leer is het beste, omdat het ademt en het zich vormt naar uw voet.
 • Zolen moeten sterk en flexibel zijn met een onderkant die niet glad is, maar een goede grip heeft.
 • Binnenzolen moeten enigszins veerkrachtig zijn om de schokken van het lopen op harde oppervlakken op te vangen. De binnenzool moet bij voorkeur met leer zijn afgewerkt.
 • Boogvormige steunen verdelen het gewicht over een groter oppervlak. Stevige schachten geven ook een goede extra steun.
 • Hoge hakken zijn leuk en zien er elegant uit, maar moeten niet te veel gedragen worden, vooral niet als lange afstanden worden gelopen. Soms noemt men deze schoenen niet voor niets “zit-schoenen”. Halux valgus, teenkramp, doorgezakte voorvoet (spreidvoet) en rugklachten door verkeerde houding kunnen alle veroorzaakt worden door het langdurig lopen op hoge hakken.

Passend..

 • Alleen u zelf kunt zeggen of schoenen goed passen. Als ze niet comfortabel aanvoelen koop ze dan niet!
 • Ga er niet vanuit dat nauw zittende schoenen met het dragen wel goed gaan passen. Als u al schoenen hebt gekocht die in feite te nauw zijn, dan adviseren wij u naar de schoenmaker te gaan om ze laten oprekken.
 • Omdat de voeten veranderen naarmate u ouder wordt, adviseren wij altijd uw voeten op te laten meten als u schoenen koopt. Let op dat de voeten bijna nooit precies even groot zijn. Dus koop uw schoenen volgens de maat van uw grootste voet.
 • Schoenen kan men het beste kopen in de namiddag. Op dat moment van de dag zijn de voeten namelijk enigszins opgezet.
 • De maat hangt ook af van het type schoen. Probeer niet om altijd aan een en dezelfde maat vast te houden als u merkt dat een afwijkende maat goed past.
 • Uw voorvoet mag niet breder zijn dan uw schoen.
 • De hiel van de schoen moet sluitend passen.
 • Als u geen schoenen kunt vinden die u goed passen, vraag dan uw voetverzorger om advies.

Schoenen voor kinderen

 • Uiteraard is een goede schoen voor het kind erg belangrijk omdat de voeten zich nog moeten ontwikkelen.
 • Omdat schoenen bij kinderen alleen nodig zijn ter bescherming tegen letsel, is het niet nodig om een kind schoenen te laten dragen als het nog niet kan lopen.
 • Hoge modellen geven geen steun aan de enkels.
 • Controleer van tijd tot tijd of de schoenen niet te smal zijn. De voeten van kinderen zijn zo flexibel dat ze zonder veel problemen schoenen kunnen verdragen die twee maten te klein zijn, zonder dat het kind daarover klaagt.
 • Laat kinderen geen tweedehands schoenen dragen. Deze zijn namelijk al gevormd naar de voeten van de eerste drager.

Tenslotte
Helaas zijn de meeste schoenen vandaag de dag aan de voorkant te smal. U kunt dit controleren door op een stuk papier te staan en dan met pen of potlood de omtrek van uw voet te tekenen. Vergelijk de omtrek met de zool van uw schoen. Als de schoen te smal is kan dit serieuze voetklachten opleveren. Kies alleen schoenen die lekker zitten – u zelf kunt dat het allerbeste beoordelen.

Toen de mensen tot zo’n 4000 jaar geleden nog blootsvoets rondtrokken kwamen voetklachten waarschijnlijk weinig voor. Vandaag de dag hebben we schoenen nodig om onze voeten te beschermen tegen kou, letsel, aandoeningen en het lopen op harde en ruwe ondergrond. Maar helaas kopen we al te vaak schoenen louter voor de stijl en niet in de eerste plaats voor de functie en het comfort. Onthoud: goede schoenen zijn een vitaal onderdeel van de zorg die onze voeten verdienen.