Schimmeldiagnostiek

Schimmelnagels is helaas een veel voorkomend probleem. De nagel is dik, brokkelig en lelijk verkleurd. Dit kan worden veroorzaakt door een schimmelinfectie. De meeste mensen noemen het overigens kalknagels. Maar niet iedere kalknagel is per definitie een schimmelnagel. Om zeker te weten of het nu een schimmelinfectie is kunnen wij een stukje nagel afnemen en opsturen naar het laboratorium van het UMC St. Radboud te Nijmegen, dat gespecialiseerd is in het onderzoek naar schimmelinfecties.
Ook de huid aan de voeten kan besmet zijn met een schimmelinfectie (zwemmerseczeem). We kunnen ook hiervan een schilfertje huid opsturen naar het laboratorium.


Om deze onderzoeken te laten doen hebben wij toestemming nodig van uw huisarts.
U kunt zelf vast toestemming vragen en de verwijzing dan meenemen naar ons.
Na een week hebben wij een eerste uitslag voor u in huis. Deze uitslag zegt alleen maar of er een mogelijke schimmelinfectie aanwezig is. Het stukje nagel of huid wordt ook op kweek gezet en na ca. 3 weken komt de uitslag hiervan binnen. in deze uitslag staat of er een schimmelinfectie is en welke schimmelsoort daar dan verantwoordelijk voor is.
Met de uitslag kunt u eventueel naar de huisarts voor een behandeling.
Wij kunnen u een verzorging adviseren met vaak goede resultaten. De verzorging bestaat uit een tinctuur en/of een zalf. Deze producten kunt u bij ons aanschaffen. Daarnaast geven wij u ook nog adviezen voor het behandelen van sokken en schoenen, want ook daar zitten dan schimmelsporen in. Deze sporen kunnen later voor een herbesmetting zorgen.
De kosten van het laboratorium worden vergoed door de zorgverzekeraar. Bent u particulier verzekerd dan krijgt u zelf de factuur en dient u rekening te houden met het eigen risico dat u heeft. Het stukje werk dat wij doen, het afnemen, foto maken en opsturen van een nagelmonster wordt niet door de zorgverzekeraar vergoed.

De kosten hiervoor zijn € 15,00.